František Lomský: Mnich nebo podnikatel? To je jen vědomí zamrzlé ve vlně

“Po jednom z meditačních retreatů jsem zjistil, že jsem se z něj nikdy nevrátil.”

"Vzhledem k tomu, že se tento rozhovor bude týkat i meditace a duchovnosti, tak musím přiznat, že nevím, kdo jsem a co jsem. Na co bych si mohl sáhnout, a říct si – to jsem já,” říká profesionální kouč a lektor mindfulness František Lomský v rámci série rozhovorů Sjednocení v tichu.

Meditacím se ale nevěnuje komerčně. “Není to něco, s čím bych chtěl obchodovat,” podotýká muž, který se skrze zkušenosti s koňmi dotkne i zemitosti tolik důležité pro spiritualitu.

Co je to meditace?

Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Zkusím říct, co je meditace pro mě, i když i během života se tato definice měnila. Možná bych nejprve řekl, čím pro mě meditace nikdy nebyla. Nikdy jsem neměl pocit, že meditování je nějakou aktivitou, kterou provádím za účelem, abych pro sebe něco získal – ať už stavy vědomí nebo něco jiného. Je to něco, co snad ani nevychází z mé povrchové osobnosti, je to spíše volání větších hloubek, které všichni máme v sobě, které ťukají na dveře, a pozývají nás k tomu, abychom se propojili s naší hlubší přirozeností. S naší esencí, s tím, čím možná skutečně jsme.

Co ses zatím dozvěděl skrze svoje hloubky? Kdo jsi?

Jde to spíš směrem, že vím čím dál méně. Čím dál méně totiž nacházím něco, o čem mohu jasně prohlásit, je to tak a nebo tak. Nebo že jsem to a nebo tamto. Dneska neumím říct, čím jsem, ale stejně tady jsem. Zajímavé je, že když se člověk něčeho dotkne nebo hovoří s lidmi nebo vnímá svět kolem sebe, tak ho vnímá současně jako vlastní odraz. Spíš jsem tedy nic nezjistil, ale odhaluje se přítomnost. Čím méně je mě, který by se snažil něco zjistit, něčeho dosáhnout, k něčemu se dostat, a čím více je tedy tato část upozaděna a rozpuštěna, tím víc se může projevit to, co je tady vždycky.

K přítomnosti se váže dnes už klasické slovní spojení “tady a teď”. Kde jsou styčné body meditací a techniky mindfulness, které se věnuješ profesně?

Meditací je mnoho druhů a jedna z nich je založena na rozvíjení přirozené schopnosti být si vědom toho, co právě zakoušíme na všech úrovních naší bytosti. A to je mindfulness, která je zároveň součástí buddhistické meditace vipassana. Právě díky ní jsem se s mindfulness setkal poprvé někdy v roce 2001, a od té doby ji rozvíjím nejenom na meditačních kurzech a retreatech, ale i v mém soukromém životě v průběhu celého dne. Není to totiž něco, co se cvičí jako technika, ale je to naše přirozená schopnost uvědomovat si vědomě “tady a teď”, být s tím, co právě prožívám, tam je ten styčný bod.

Zmiňuješ, že to není technika. Nicméně co doporučit člověku, který by chtěl začít? Techniky a tipy by zaznít mohly a měly.

To ano, poukazoval jsem spíš na to, že slovo mindfulness je překladem výrazu z pálijštiny, které zní satí. A to je právě schopnost být si vědom jakéhokoliv prožitku v kterémkoliv okamžiku. Tuto schopnost můžeme rozvíjet klidně i pomocí nějakých technik a slouží k tomu právě i meditace vipassana. Na kurzech se dozvíte, na co máte každý den obracet pozornost, čeho si můžete všímat… Nechci zacházet do detailu, ale v zásadě se jako takzvané opory pozornosti používají tělo a smyslové počitky, příjemné a nepříjemné pocity, mysl a vědomí.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audio verzi zde.

Doporučujeme také k přečtení Františkovu knihu Mindfulness: Co vám ještě neřekli.

Podpora rozhovorů Sjednocení v tichu

Tvorbu nových rozhovorů o meditacích a tichů z pohledů inspiriativních osobností můžete podpořit zde: https://www.darujme.cz/projekt/1206234

Děkujeme. 🧡