Juraj Dovala: meditující kněz

Podle husitského kněze Juraje Jordána Dovaly musí být základem meditace bdělé, vědomé vnímání, pak se může rozvíjet krása kontemplativního pohledu na svět, užívání si života, přijímání každého okamžiku jako jedičného, radostného splynutí s bohem. S bdělostí se pak spojuje laskavost, rozvíjí se láska a soucit. Neboli být s bohem tady a teď, říká Juraj Dovala v rozhovoru.

Meditace je pro husitského kněze a biskupa Juraje Jordána Dovalu cestou k nalezení plné jednoty s bohem. Meditovat lze v poušti, v hloubi lesa i na vysoké skále. Meditací ale může být každá činnost, každý okamžik, říká Juraj Dovala v nejnovějším rozhovoru v rámci projektu Sjednocení v tichu.

Přenést ticho pouště do ruchu světa

Jaký je rozdíl mezi křesťanským pojetím meditace a kontemplace dříve a dnes? Proč dnes křesťanská mystika zažívá renesanci? Na to vše odpovídá Juraj Dovala a zmíní i hnutí Křesťanská meditace, které založil benediktinský mnich John Main. Tato meditace se snaží přiblížit k vnitřnímu tichu a boží přítomnosti opakovanáním mantry.

Každá modlitba se dá zvnitřnit a poté se z ní stane meditace. A z meditace zase udělám modlitbu, když ji zverbalizuji. Juraj Dovala uznává, že v negevské poušti v Izraeli nebo v odlehlosti lesa se medtuje lépe, ale ideálem je umět přenést prožitek posvátného okamžiku do každodenního žití. Přenést ticho pouště do ruchu světa.

Celý rozhovor si můžete poslechnout a přečíst spolu s ostatními rozhovory Sjednocení v tichu.