Film Moudrost traumatu plní kina, chystají se další projekce

Na 230 lidí se přišlo podívat na promítání filmu Moudrost traumatu do pražského kina Bio Oko v úterý 18. ledna 2022. Pro velký zájem o téma jsme pozvali na besedu po projekci terapeuty obeznámené s principy vzniku a léčení traumatu. Další promítání na vás čekají v kině Světozor 1. 3. a v Bio Oko 14. 3., opět s besedou.

V debatě v kině Bio Oko se mluvilo o tom, že nějaké zranění z dětství si neseme asi všichni, o transgeneračním i kolektivním traumatu, o potřebě soucitu a všímavosti k sobě i o environmentálním žalu. Další promítání s besedou připravujeme na 14. března opět v kině Oko. Vystoupí terapeut Petr Pöthe a další, kteří mají k tématu co říct. Beseda by měla být co nejvíc interaktivní a dávat prostor i divákům, aby se ke slovu dostal kdokoli, kdo pocítí pohnutku sdílet.

V diskusi dále zaznělo, že v justičním systému přeci jen dochází k posunu v přístupu k výkonu trestu, že spolu lidé mluví vlídněji, než v 50. letech, ale že je navzdory tomu více úzkosti, hlavně mezi mladými. Diváci zmínili i traumatizující dopad systému, jehož jsme součástí, či mezigenerační neshody ohledně výchovy dětí. Mluvilo se i o psychedeliky asistované terapii, která může být v bezpečném nastavení prospěšná.

Hosty besedy byli:

Mgr. Jakub Kabíček - terapeut v Centru ambulantních služeb pro klienty se závislostí. Dlouhodobě se věnuje závislým v kontextu práce Dr. Gabora Maté.

Kamila Kopsová, DiS - terapeutka, spoluautorka terapeutické a diagnostické metody Životní mapy. Odbornice na vývoj osobnosti v dětství, dětské trauma.

Mgr. Martin Kracík - psychoterapeut, rodinný terapeut a poradce, mediátor, lektor. Dříve působil jako ředitel probační a mediační služby v Jičíně.

Jan Burian, Ph.D. - psychoterapeut, jeho práce je založena na empatickém naslouchání, prožívání emocí a vnímání těla. Vede kurzy všímavosti (mindfulness) zaměřené na zvládání stresu a emocí. Spolupracuje s Nadačním fondem pro rozvoj plného vědomí.