Sjednocení v tichu: rozhovory o meditaci

Chceme inspirovat k meditaci a zprostředkovat poznání, že její podstata je stejná, ať už jde a jakoukoli duchovní tradici. Za všemi obrázky, přesvědčeními, pocity a stavy mysli je ticho, klid a absolutní přítomnost. Možnost rozpoznání naší pravé podstaty.

Cesta k meditační praxi a k odhalení klenotu, který nabízí, je pro každého jiná. Různé cesty pro různé lidi. Je jedno, jakou meditaci si vyberete, zda začnete třemi minutami denně, budete se hroužit do ticha v lese, soustředíte se v sedě na dech nebo budete zkoumat svou mysl.

Projekt Sjednocení v tichu přináší skrze rozhovory s meditujícími vhledy do podstaty různých přístupů k meditační praxi v hlavních duchovních tradicích. Chceme inspirovat k meditaci a zprostředkovat poznání, že podstata meditace je stejná. Za všemi obsahy, ať už jsou to obrázky, pocity, myšlenky či přesvědčení je ticho, klid a absolutní přítomnost. Rozpoznání naší pravé podstaty.

Koho jsme postupně zpovídali:

  • Jan Benda, psycholog a psychoterapeut, který byl svého čau mnichem na Srí Lance
  • Juraj Jordán Dovala, husitský kněz a biskup který se v meditaci potkává s Bohem
  • Anna Hogenová, famózní filozofka, která zdůrazňuje význam ticha a usebrání v péči o ducha
  • Naropa, nizozemský moderní mystik, který často pobývá ve svém ústraní na Vysočině
  • Ernestina Velechovská, průvodkyně na cestě poznání života a hlubiny lidské bytosti 
  • Sonam Tsering, tibetský láma, reinkarnovaná bytost žijící světským životem v Praze

Rozhovory se odehrávají v přírodě, v buddhistickém centru, ve filozofické domácnosti i v husitské kapli. Postupně je zveřejňujeme zde na webu a v tištěné podobě si je můžete opatřit coby součást naší výroční zprávy za rok 2021.