Moudrost traumatu zaplnila kino Přítomnost

Film Moudrost traumatu měl živou premiéru v Praze v kině Přítomnost ve státní svátek 28. září 2021. Kino bylo úplně plné a diváci si kromě promítání užili i besedu odborníků a meditaci.

Besedující zleva: Terezie Dubinová, Kamila Němečková, Kasia Korda, Tatiana Dyková, Šárka Weberová, Filip Žitník a Tomáš Málek.

Na 120 diváků zaplnilo na svatého Václava 28. září 2021 pražské kino Přítomnost, aby si film Moudrost traumatu vychutnali v atmosféře sdíleného prožitku. A sdílet bylo co!

Událost nesoucí se v uvolněném duchu a atmosféře pospolitosti zahájila Šárka Weberová všímavou meditací k naladění nejen na film, ale i na své tělo a prožívání. Večerem provázela Táňa Dyková, kterou téma uzdravování zraněné lidské duše hluboce oslovuje. Od začátku bylo zřejmé, že trauma není něco, co se týká "těch druhých", že jsme jím tak či onak ovlivněni všichni.

V debatě se střídali odborníci i diváci

Pod hlubokým dojmem moudrosti a citlivosti filmu byli diváci po promítání pozváni k transparentnímu sdílení svých reflexí filmu i traumatu ve vlastním životě. Pak následovala beseda s psychology a psychoterapeuty, odborníky na léčení individuálního traumatu, ale i s mysliteli, pojmenovávajícími trauma kolektivní, společenské, kulturní, generační. Ke slovu se postupně dostali terapeut Filip Žitník, psycholožka Kasia Korda, Kamila Němečková, zabývající se nenáboženskou spiritualitou na akademické půdě, psycholog Tomáš Málek z psychiatrické nemocnice Bohnice, terapeutka Šárka Weberová a kulturoložka a judaistka Terezie Dubinová. 

Do diskuse se spontánně zapojovali i diváci a výsledkem byla hluboká, upřímná debata, v níž nebylo pochyb, odkud se berou naše největší psychické a někdy i fyzické bolesti. Návštěvníci setrvali v hovoru u sklenky a malého občerstvení dlouho do pozdních hodin, výjimečnou atmosféru večera se nikomu nechtělo opustit.