Jóga pro pracovníky v přímé péči s lidmi s tělesným postižením

Je běžné, že lidé, jejichž prací je pečovat o druhé, často zapomínají sami na sebe. Pokud je člověk pouze v dávání, dlouhodobě nedokáže fungovat. Proto je třeba myslet i na sebe - dočerpat energii a odpočinout si. Z toho důvodu jsme podpořili projekt podpory pracovníků pečujících o lidi s tělesným postižením, který nám na základě grantové výzvy v roce 2022 zaslala organizace KŘIŽOVATKA handicap centrum, o.p.s.

Projekt spočíval v pravidelných lekcích jógy od června 2022 do ledna 2023. Cvičení se setkalo s takovým zájmem, že se pracovníci rozhodli pokračovat. "Všichni jsme se dohodli, že budeme v projektu dále pokračovat a všichni cvičící se budeme na lekce skládat. Cvičení nám všem přineslo nové zkušenosti jak uvolňovat tělo i mysl. Jak si udělat čas sám pro sebe a nestarat se pouze o své okolí: klienti, rodina, děti. Paní cvičitelka skládala lekce podle našich aktuálních požadavků. Když jsme se cítili unavené zaměřila ji na relax, když jsme byli ztuhlé protahovali jsme se aj. Děkujeme moc za krásné chvíle a nasměrování na harmoničtější cestu životem," napsala námpaní Macháčková, která měla projekt na starosti.

Jedním z pozitiv tohoto cvičení je, že lekce navazují hned na pracovní dobu. Lidé se tak nemusejí nikam přesouvat, po práci se zklidní a uvolní a domů pak odcházejí s daleko lepší energií, bez napětí a stresu.