Jóga a meditace pro nemocné roztroušenou sklerózou

Jedním z projektů, které v loňském roce dostaly podporu od Nadace Plné Vědomí, bylo cvičení jógy pro klienty a pracovníky Domova sv. Josefa, což je jediné lůžkové zařízení v ČR pro osoby nemocné roztroušenou sklerózou. Zřizovatelem Domova sv. Josefa je Oblastní charita Červený Kostelec.

Pravidelné cvičení jógy probíhalo od 1. 6. 2022 do 8. 12. 2022 a zúčastnilo se ho 115 osob. 11 lekcí bylo pro klienty, 9 pro zaměstnance. Nadace Plné Vědomí přispěla na tento projekt celkovou částkou 8000,- Kč, tj. 400,- Kč na jednu lekci.

Záměrem projektu bylo poskytnout klientům i zaměstnancům prostor pro relaxaci. Pro lidi s roztroušenou sklerózou je jóga ideální pro svoji pomalost při provádění cviků a pro své široké možnosti. Lekce tak co do fyzického pohybu může být klientům ušitá na míru. Správné cvičení pomáhá nemocným zlepšit koordinaci, rovnováhu a celkovou stabilitu. Dechové a meditační techniky zase pomohou uvolnit mysl a odreagovat se.

Pro zaměstnance charity je jóga a meditace přínosná, protože jejich práce je velmi energeticky náročná. Pravidelná praxe jim tak pomůže uvolnit se, zbavit se stresu a napětí a nabrat nové síly.

„Děkujeme upřímně za podnětnou spolupráci, díky které jsme v Domově sv.Josefa zavedli zcela novou aktivitu pro klienty a zaučili jsme část personálu v nových technikách jak pracovat s klienty se zapojením jógy do fyzioterapeutických terapií. Byl to velmi obohacující půlrok pro ty z nás, kteří jsme se lekcí účastnili.“ P. Klecarová, Domov sv. Josefa