Sonam Tsering: inkarnace tibetského lámy v kulisách Prahy

Když se v Tibetu jdete oddávat meditaci, tak to znamená, že jdete rozpoznat to, co je opravdu vaší přirozeností, kým jste. Snažíte se najít, co jste už jednou věděli. Pak lze i odhalit, zda je iluze skutečně iluzí, říká někdejší reinkarnovaný chlapeček, teď už dospělý muž z Tibetu.

„Víš, já bych o sobě neřekl, že jsem osvícený,“ říká Sonam Tsering na otázku, zda měl za léta meditací nějaký opravdu transformativní, „osvícený“ prožitek. „To je první věc, co chci říct, že jsem sice reinkarnací velkého mistra, rozpoznanou Jeho Svatostí dalajlamou, jenže moje fyzická forma je pořád lidská, takže na tom nezáleží...“ Stále má emoce a vše ostatní jako my obyčejní lidé. Praktikování meditace ho určitě zklidňuje. Aby si dokázal být vědomý situací svého života a aby neodváděly jeho pozornost věci, co se dějí kolem.

Když se neznáš, volíš si iluzi

Sonam působí neskutečně pokorným, až křehkým dojmem. Po útěku z Tibetu do Indie a rozpoznání Jeho Svatostí dalajlamou jej rodiče dali do kláštera. On ale po dvacítce nechal mnišský slib slibem a rozhodl se žít venku, v obyčejném světě. Tam potkal Češku a následovala cesta do Prahy, kde nyní už takřka dvě desítky let žije. Založil Café Tibet, umí báječné momo knedlíčky, tibetské masáže a mluví krásně česky, přesto se s námi skromně bavil anglicky.

Když se v Tibetu jdete oddávat meditaci, tak to znamená, že jdete rozpoznat to, co je opravdu vaší přirozeností, kým jste, takže se snažíme najít to, co jsme už jednou věděli. A když to začínáme nalézat, tak zjistíme, kým jsme, řekl nám Sonam. A pak je snazší nalézt to, co máte opravdu rádi, protože když nevíš, kdo jsi a co chceš, tak je to proto, že se neznáš. A vše, co si zvolíš, je zmatením, protože si volíš v iluzi. Když rozpoznáváte vlastní duši, pak teprve zjistíte, kým jste, a zda je iluze skutečně iluzí.

Celý rozhovor vznikl v rámci projektu Sjednocení v tichu, kterým přibližujeme pohled na meditace, ticho a usebrání se z různých tradic.

Podpora rozhovorů Sjednocení v tichu

Tvorbu nových rozhovorů o meditacích a tichů z pohledů inspiriativních osobností můžete podpořit zde: https://www.darujme.cz/projekt/1206234

Děkujeme. 🧡