Benefiční meditační setkání podpořilo jógu pro děti a seniory

14. května se uskutečnil Festival přítomnosti 2022, s podtitulem Sjednocení v tichu. I přes krásné počasí, které lákalo k pobytu venku, jsme se sešli v hojném počtu, abychom společně meditovali, rozjímali, obohatili naši vlastní meditační praxi a podpořili veřejnou sbírku na cvičení se jógy seniory a dětmi bez domova.

Druhý ročník Festivalu přítomnosti se konal příznačně v kině Přítomnost. Setkání zahájil Jan Benda, který nás skrze úplné základy uvedl do meditace a napojení se na sebe a přítomnost.

Na něj následně navázal Naropa, nizozemský mystik, který vyprávěním vlastního příběhu zavedl publikum hlouběji k vlastnímu Já. Oba tito hosté jsou součástí projektu Sjednocení v tichu - rozhovory s osobnostmi.

Po obědě nás Tereza Böhmová seznámila s védskou meditací a jako poslední vystoupil František Lomský, který se také podělil o svoji cestu a zároveň nás provedl téměř půlhodinovou meditací.

Během dne jsme si vyzkoušeli řadu technik a poznali zajímavé osobnosti - ať už ty z pódia, tak také z publika. Celý den se nesl ve znamení přítomnosti, vnitřního ticha a klidu.

Naše setkání ale nepodpořilo jenom ty, kteří přišli, výtěžek z této akce byl převeden na účet veřejné sbírky a bude z něj vypláceno pravidelné cvičení jógy v domovech pro seniory a dětských domovech. Děkujeme tak všem hostům i účastníkům, že tuto benefici podpořili.

Letošní festival přítomnosti byl jen malou ochutnávkou meditační praxe. V termínu 21. - 25. 9. 2022 pořádáme pětidenní meditační retreat Sjednocení v tichu, kde se bude možné ponořit do meditací o něco hlouběji. Retreat bude v nádherném prostředí Kubasovy chalupy u Ústí nad Orlicí.

Více informací a předběžnou přihlášku najdete v článku Meditační retreat - Sjednocení v tichu.

Podpora veřejné sbírky pro seniory a děti bez domova

Lekce jógy pomáhají udržovat duševní zdraví a vitalitu. Důležitá je samozřejmě pravidelnost cvičení. I vy můžete pomoci v zajištění pravidelných lekcí vaším finančním příspěvkem do veřejně sbírky.

Děkujeme všem přispěvatelům.

Partneři festivalu přítomnosti

Kino Přítomnost poskytlo velico příjemné prostory pro konání festivalu přítomnosti.

Petr Hoffelner zachytil na svých fotkách atmosféru festivalu.

Děkujeme všem partnerům festivalu.